Ciasteczka z masłem orzechowym i marmoladą

Dzisiaj przygotowałam dla Was „tutorial”  na coś co nazywa się jak jedzenie i wyjątkowo można to zjeść! (To nie są kolczyki) :D

Ciacha przed chwilą wyciągnęłam z piekarnika…

Pyszne ciasteczkaDobre ciasteczkaCiasteczka z masłem orzechowymLubicie masło orzechowe? Ja je uwielbiam! Najbardziej smakuje mi w połączeniu z marmoladą owocową. Naszła mnie dziś wielka ochota właśnie na taki miks. :)

Przepis wymyśliłam zupełnie sama. Jak to w niedzielę u mnie w domu, praktycznie nic nie ma w lodówce, same resztki, wszystko pozjadane! Dlatego dodawałam wszystko co miałam pod ręką. :P Jaki był efekt? Fenomenalny!
Polecam wypróbować ten przepis. Ciasteczka może nie wyglądają przepięknie, zdjęcia też nie są najlepsze bo robiłam je „na szybko”. Ale smak ciasteczek jest niebiański!  Naprawdę rozpływają się w ustach… :) Mają taką piaskową strukturę i przepiękny aromat orzechów arachidowych. Ponadto przepis jest bardzo szybki, nie musicie brudzić miksera, ani wielu naczyń. Przekonajcie się sami. ;)

Ciasteczka z masłem orzechowym

Składniki:
-1 szklanka mąki pszennej
-1/4 szklanki mąki kukurydzianej
-1/4 szklanki budyniu śmietankowego
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 duże łyżki cukru
-szczypta soli
-4 łyżki śmietanki kremówki (30%)
-1 żółtko
-70g masła
-70g masła orzechowego
-ulubiona marmolada owocowa

Z podanych składników zagnieść ciasto (poza marmoladą ;)). Formować kuleczki (trochę mniejsze od orzecha włoskiego) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszczyć kciukiem, a następnie w powstały dołeczek nakładać łyżeczką marmoladę owocową. Piec ok . w temperaturze 160oC na złoty brąz. ;)

Smacznego!!!

Dodaj komentarz