Hamburger

Przepis na najlepszego hamburgera

pyszny, idealny hamburger

Dzisiejszy wpis jest nietypowy, bo wyjątkowo przedstawię przepis na coś nie słodkiego ;P
Mój przyjaciel był wspaniałomyślny i zdradził mi przepis na najlepszego hamburgera jakiego jadłam w życiu! Ostatni weekend spędziłam bardzo miło, w miejscowości Kamień. Po wspólnym grillowaniu, wybraliśmy się na lody do tej lodziarni o, której już wspominałam —> Lody na rozpoczęcie lata.
Tak, tak. jednym słowem jadłam, jadłam i jadłam… Haha, było warto! :-P
Ale do tematu. Składniki na 4 dorodne burgery:

Mięso:

- 500g mielonej wołowiny (zawartość tłuszczu nie poniżej 10% a najlepiej 20%)

- 5 łyżek sosu Worcestershire

- kminek mielony (4 łyżeczki)

- mielona papryka słodka (2 łyżeczki)

- pieprz kolorowy (1 łyżeczka mielonego / z młynka)

- suszona natka pietruszki (2 łyżeczki)

- 1 jajko

- 1 łyżeczka soli

Reszta do bułki: co się dodaje do hamburgera

- 4 bułki hamburgerowe

- 1 sałata lodowa

- 2 pomidory

- 1 duża czerwona cebula

- 2 ogórki kiszone

- 1 awokado

- ser, 8 plastrów, najlepiej żółty cheddar, może też być np. blue cheese
- boczek, 8 plastrów

- musztarda i ketchup

Tak generalnie:
- papier do pieczenia (najlepiej w arkuszach)
- grill i akcesoria- będą potrzebne szczypce

Teraz przepis:

I Mięso
1) Mięso mieszamy z sosem Worcestershire i resztą przypraw oraz jajkiem. Teraz trzeba je bardzo dokładnie wyrobić- trochę jak ciasto, można też się trochę wyżyć i bić nim o blat.
Po prostu musi być jednorodne.
2) Bierzemy arkusz papieru do pieczenia, kładziemy na nim 4 kulki z mięsa, przykrywamy kolejnym arkuszem. To wałkujemy (jak nie macie wałka, można użyć np. butelki po winie) aż mięso będzie miało grubość ok. 1 cm. Zdejmujemy górny arkusz i przy użyciu jakiejś okrągłej formy wycinamy krążki mięsa większe od bułki (mięso się skurczy o jakieś 2 cm). Przykrywamy papierem do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika. Na ile? Ja na ogół zostawiam do następnego dnia. Musi się zamrozić w każdym razie.

Robi się to po to, aby burgery się nie rozwalały na grillu, poza tym dzięki temu, przy umiejętnym grillowaniu mięso będzie w środku soczyste.burgery wołowe

II Bułki i warzywa
3) Kroimy. Pomidory, cebulę i ogórki na cienkie plasterki, awokado na kostkę, sałatę na piórka, bułki na połowę.

III Grillowanie
4) Kiedy mamy już rozgrzany grill, na kratkę kładziemy wołowinę oraz boczek. Uwaga- wołowiny nie należy przyciskać, bo wycieka z niej sok i staje się sucha! Kiedy boczek będzie skwierczeć, to znak aby go obrócić na drugą stronę. Zarumieniony zdjąć z grilla, w ciągu paru minut stwardnieje i stanie się chrupiący. Wołowinę, jak już rozmrozi się i zacznie ścinać przy brzegach podnosimy lekko i patrzymy jak wygląda pod spodem. Jeżeli jest zarumieniona, to przewracamy na drugą stronę i kładziemy na niej ser. Obok, w miejscu zwolnionym przez boczek kładziemy bułki i opiekamy z obu stron. Spodu burgera nie musimy aż tak przyrumienić, wystarczy że całość się zetnie.

IV Złożenie
5) Bułki zdejmujemy, kładziemy na nie (w kolejności) sałatę, boczek, mięso z serem, pomidora, awokado, ogórka i cebulę, to polewamy sosami i przykrywamy drugą połową bułki. Całość- dla wygody- warto przekłuć patyczkiem do szaszłyków. burger wołowy z sosem miętowym

Zrobienie samych burgerów zajmuje ok. , niezależnie w sumie od ilości, natomiast doliczyć trzeba na zamrożenie się mięsa, całość więc daje .
Hamburger gotowy! Smacznego!

Ocena 5.0 na podstawie 2 opinii.
W komentarzu dodaj swoją!

Dodaj komentarz