Mus czekoladowy z malinami

Mus czekoladowy z malinami – czyli jak szybko poprawić sobie humor i dodać dużo energii!
Deser niekoniecznie należy do tych niskokalorycznych ale bez przesady! Raz na jakiś czas każdy może sobie pozwolić na trochę rozpusty… ;-)
Bardzo mi przykro, ale na świeże maliny będziemy musieli jeszcze chwilkę poczekać. Spokojnie! Nic nie stoi na przeszkodzie aby malinki zastąpić np. pokrojonymi na ćwiartki truskawkami. Tak jak w poprzednim przepisie owoce są dosyć ważnym elementem deseru, ponieważ przełamują słodycz musu.

Mus czekoladowy z malinami

Przepis pochodzi z książki „Kulinaria Francuskie”

Mus czekoladowy z malinami
Składniki na 4 porcje musu:
- 300g gorzkiej czekolady
- 4 żółtka
- 130g cukru
- 50ml śmietanki kremówki
- 250g białek
- maliny albo truskawki do przybrania

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru a następnie wymieszać ze śmietanką. Masę przelać do roztopionej czekolady i ponownie wymieszać. Białka ubić na pianę, a pod koniec ubijania wsypać cukier i ubijać aż do rozpuszczenia się. Masę czekoladową delikatnie połączyć z białkami. Wlać mus do kieliszków i odstawić do lodówek na ok . Deser przybrać owocami.
Smacznego!

Lubicie słodko-kwaśne połączenia w deserach? Polecam zajrzeć także tutaj.

Dodaj komentarz