Mus jabłkowy z cynamonem

Pyszny, orzeźwiający deser na upalne dni!
Mus jabłkowy z cynamonem, lekka warstwa bitej śmietanki i chrupiąca kruszonka z ciasteczek korzennych…  Można powiedzieć że, to szarlotka w trochę innej wersji. ;-) Przepis pochodzi z programu „Łakocie Bożeny Sikoń”.
mus jabłkowy 1mus jabłkowy 3mus jabłkowy 2Mus jabłkowy z cynamonem

Składniki:

-1,5 kg jabłek „szara reneta” (lub innych twardych i kwaśnych)
-80g-100g cukru (wg uznania)
-płaska łyżeczka cynamonu
-300g śmietanki kremówki
-200g (paczka) herbatników korzennych np. „Barbakanki”

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę usmażyć z cukrem na pulpę. Dodać cynamon. Całość zmiksować w blenderze aby otrzymać gładki mus. Schłodzić w lodówce (ok. 30 min). W między czasie ubić śmietankę i przygotować kruszonkę: Kilka herbatników odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować w blenderze. 2/3 kieliszka wypełnić musem, resztę dopełnić po równo bitą śmietanką i ciasteczkami. Można udekorować herbatnikiem i listkiem bazylii.
Wykonanie całości zajmuje około .
Smacznego!

Dodaj komentarz