Owocowe tiramisu z malinami i truskawkami

Pyszne, lekkie tiramisu, w owocowej odsłonie! Deser, który przygotowuje zawsze na początku lata, kiedy w sklepach pojawią się wreszcie świeże truskawki. Polecam wszystkim, którzy cenią słodycz przełamaną kwaśniejszą owocową nutą.
Ten przepis jest bardzo prostu w wykonaniu. Dodatkowo nie wymaga wielu, skomplikowanych składników, a przygotowanie deseru zajmie zaledwie . ;-)

tiramisu owocowe z malinami i truskawkami

Owocowe tiramisu z malinami i truskawkami

Składniki:
-500g serka mascarpone
-5 jajek
-5 kopiatych łyżek drobnego cukru
-pół torebki cukru wanilinowego
-ok. dwie szklanki mrożonych malin
-świeże truskawki i mięta do dekoracji

Przygotować 4-5 pucharków. Maliny rozmrozić i delikatnie rozgnieść widelcem (jeśli będą zbyt kwaśne można dodać trochę cukru pudru wg uznania). Owoce rozłożyć równomiernie do pucharków.
Przygotować krem: Dokładnie rozdzielić żółtka od białek. Białka ubić mikserem na bardzo sztywną pianę (pod koniec ucierania dodać 3 łyżki cukru i ubijać jeszcze przez chwilę). Do żółtek wsypać pozostały cukier i cukier wanilinowy i ubijać je przez 10-15min (to bardzo ważne!). Do masy żółtkowej dodać serek mascarpone i dokładnie utrzeć. Przygotowaną masę bardzo delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Krem rozdzielić równomiernie do pucharków i tak przygotowany deser umieścić w lodówce na co najmniej 5 godzin. Udekorować plasterkami truskawek i świeżą miętą.

Smacznego!

Dodaj komentarz