Reniferki „Cake Pops”, czyli ciasteczkowe lizaki

Tegoroczny styczeń jest na tyle „wiosenny”, że mogę zapomnieć o magicznym nastroju chłodnych zimowych wieczorów, spędzonych w towarzystwie filiżanki gorącej czekolady…
Cóż mogę zrobić? Nie przejmuję się, cieszę się, że nie zamarzam na przystanku i ubieram codziennie kolczyki z zimowymi pierniczkami!
W te Święta podarowałam znajomym i rodzinie ceramiczne aniołki, w zeszłym roku były to słodkie ciasteczkowe lizaki „Cake Pops” w kształcie uroczych reniferów… :-)
Cake Pops wywodzą się z USA, gdzie zyskały już nie małą sławę. To smakowite mięciutkie ciasto, oblane ulubioną czekoladą, nadziane na patyczki i udekorowane wg wyobraźni!
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na czekoladowe lizaki w kształcie reniferków. Deser stworzy odrobinę zimowego klimatu! ;-)
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.
*Cake Popsy zapakowane w celofan i przewiązane wstążeczką będą stanowić piękny i bardzo pomysłowy prezent!

Reniferki „Cake Pops”, czyli ciasteczkowe lizaki
cake pops cake pops 1 cake pops 2
Składniki:
-400 g suchego ciasta, pokruszonego (ciasto babkowe, czekoladowe, itp.)
-120 g serka mascarpone
-80 g nutelli lub masła orzechowego
-mleczna czekolada, około 200 g
-mała paczka cukierków M&M’s
-kruche paluszkowe precelki np. lajkonik
-odrobina gorzkiej i białej czekolady do dekoracji oczek

Przygotować krem: mascarpone wymieszać z nutellą/masłem orzechowym.
Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce.
Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do lodów, uformować kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 minut.
Czekoladę roztopić z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej. Przygotować patyczki. Kulki wyjąć z zamrażarki.
Końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Poukładać cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów schłodzić przez około 15 minut.
Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, roztopić ją ponownie. Wyjąć cake pops z zamrażarki, zanurzać w roztopionej czekoladzie, czekając, aż skapie jej nadmiar.
Od razu, delikatnie, mocujemy poroże i noski. Po zastygnięciu mlecznej czekolady przyklejamy oczka czyli kropelki roztopionej białej czekolady, następnie gorzką czekoladą malujemy uśmiechy.
Wbić patyczkami w styropian, kartonik lub poukładać „do góry nogami” na papierze do pieczenia.
Przechowywać w lodówce, choć długo wytrzymują w temperaturze pokojowej.
Smaczego!!! ;-)

 

Dodaj komentarz